Malá kuchařská minipříručka

25. března 2016 v 21:47 | Dvě TeRezi A |  Naše mini vaření
Bramborová polévka

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Uvaříme je v osolené vodě, přidáme kmín a majoránku, očištěnou a nastrouhanou (nakrájenou) mrkev, celer, petržel a do měkka uvaříme. V rozpáleném tuku osmahneme cibulku a rozetřený česnek, přidáme mouku, osmahneme, podlijeme odvarem z brambor a asi 15-20 minut povaříme a přecedíme do uvařených brambor. Můžeme přidat pepř, na másle podušené houby a případně dochutíme solí.


Špenát

Na tuku osmahneme cibulku, přidáme (mražený) špenát, na mírném ohni a za občasného míchání trochu povaříme. Nakonec zahustíme troškou (hladké nebo polohrubé) mouky (můžeme udělat na cibulce zásmažku), nebo zahustíme jen vajíčkem, přidáme 1-3 stroužky česneku (jak kdo má rád), můžeme přidat trochu mléka nebo smetany, aby se ztratila travnatá chuť. Osolíme a opepříme.


Palačinky

Rozkvedláme 2 vejce, přidáme mléko, (hladká, polohrubá, ...) mouka, můžeme přidat ovesné vločky .
Slané: osolit (např.špenátové)
Sladké: přidat trochu skořice nebo vanilkového cukru


Krupičná kaše neboli dětský mls

Půl litru mléka, přidáme 4 lžíce dětské krupičky, špetku soli. (Když je kaše řídká, přidáme krupici, když je moc hustá, přidáme mléko.) Neustále mícháme! Někdy si přidáme přímo do kaše trošku skořice. Hotovou kaši omastíme máslem, posypeme cukrem (moučka) a kakaem (nebo nastrouháme čokoládu, nebo posypeme skořicí-pokud ji už nemáme v kaši).


Vajíčka

Vařící voda, hodně osolená, aby nepraskla skořápka. Vaříme: natvrdo (10-12 minut), na hniličko (5 minut), naměkko (3 minuty). Studená voda, čas se počítá od doby varu: natvrdo (8-10 minut), na hniličko (4 minuty), naměkko (2 minuty).


Majonéza

Vajíčko, přidáváme slunečnicový olej (může být i řepkový). Ruční mixér.


Knedlíky s vejci

Knedlík houskový (bramborový) nakrájíme na kostky (na kolečka). Na sádle (na tuku nebo oleji) je osmahneme a zalijeme předem připraveným rozkvedlaným a osoleným vajíčkem. Můžeme opepřit, nebo okmínovat, nebo dát majoránku nebo pažitku nebo petrželku nebo kečup ...


Květákový mozeček

Květák dáme vařit do osolené (okmínované) vařící vody. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Měkký květák z vody vytažený a okapaný nakrájíme nebo pošťoucháme jako bramborovou kaši a přidáme na osmaženou cibuli. Zalijeme rozkvedlaným a osoleným vajíčkem. Mícháme, až se vejce srazí. Můžeme opepřit, přidat trošku sladké papriky, ...


Obalovaný květák

Předvařený květák rozebereme na růžičky, obalíme v těstíčku (z rozšlehaných, osolených vajec a hladké mouky) a strouhance, smažíme ze všech stran na oleji do zlatova.


Bramboráky

Oloupané syrové brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku, česnek, majoránku, vejce a podle potřeby mléko, aby těsto nebylo tuhé. (Pokud brambory pustí hodně vody, vodu slijeme.)
Z vařených brambor: brambory oloupeme, uvaříme, uvařené rozmačkáme, jinak podobné. K těmto bramborákům se hodí šunka, jak vně, tak na.
Pozor: Bramborová těsta ráda řídnou.


Žemlovka neboli zemlbába

Rohlíky nebo vánočka nebo veka ..., mléko, vejce, lžíce cukru, ovoce syrové nebo kompot (jablka, hrušky, švestky, ryngle ...), skořice a cukr na posypání. Do nádivky vejce, tvaroh, cukr, mléko. Pečivo nakrájíme na kousky, namočíme v mléce. Vrstvíme. První vrstva pečivo, druhá vrstva nádivka, třetí vrstva ovoce, posypat skořicí, pocukrujeme, položíme další vrstvu pečiva. Zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Dáme zapéct. Místo mléka můžeme použít smetanu, můžeme přidat rozinky a nasekané oříšky.


Bramborový guláš

Uděláme si na cibulce zásmažku. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a dusíme v trošce vody do poloměkka. Přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, kmín a dusíme do měkka. Přidáme papriku (můžeme si udělat zvláš jíšku a papriku v ní trochu osmahnout, ale pozor, aby nebyla hořká). Jíška se ráda připéká, tak musíme míchat. Nakonec přidáme salám nebo klobásu (na kostičky, na kolečka). Dochutíme solí, podle chuti - pepřem, majoránkou ...


Smažený sýr

Silnější plátky tvrdého sýra obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka). Na sýr můžeme položit šunku z obou stran a takto ho obalit v trojobalu, sýr potom nevytéká. Rozpálená pánev i olej! Smažíme z obou stran.


Hranolky

Oloupané brambory nakrájíme na nudličky a na větším množství oleje osmažíme.
Raději si děláme hranolky na plechu v troubě. (Někdy brambory uvaříme ve slupce a pak nakrájíme na nudličky.) Osolíme, přidáme koření, trošku oleje a upečeme.


Pečené brambory

Syrové brambory nakrájíme na kolečka. Nové, pěkné z naší zahrádky ani neloupeme. Dáme na plech, osolíme, přidáme koření, trošku oleje, dáme do trouby a upečeme.


Kuře na paprice

Kuřeci stehna (nebo kuřeci prsíčka, příprava je jednodušší) připravíme do měkka na cibulce a na paprice, nezapomeneme kuře osolit. Vyjmeme, uděláme zásmažku (nebo jinak zahustíme), zalijeme vodou, přidáme smetanu, promícháme, vrátíme zpět obrané maso. Dosolíme, dochutíme. Podáváme s těstovinami nebo s knedlíkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama